Pamiętaj! Nigdy nie gaś wodą urządzeń elektrycznych będących pod napięciem.
Gdy dojdzie do zapalenia się oleju / tłuszczu, pod żadnym pozorem nie gaś go wodą! Po zalaniu wodą dojdzie do eksplozji tłuszczu, który może Cię poparzyć i spowodować, że pożar rozprzestrzeni się po całym pomieszczeniu.
Jeżeli masz możliwość, w pierwszej kolejności wyłącz dopływ gazu lub zasilanie płyt grzejnej. Następnie przykryj garnek / patelnię pokrywką, aby odciąć dopływu tlenu. Do ugaszenie płonącego oleju i tłuszczu można także użyć koca gaśniczego lub gaśnicy do grupy pożarów F. Przeznaczona ona jest m.in. do gaszenia płonącego oleju, paliwa oraz tłuszczów. Po ugaszeniu ognia nie przesuwaj, nie przenoś i nie dotykaj garnka aż do całkowitego jego ostudzenia.
Czy wiesz, że do ugaszenia oleju możesz też użyć soli kuchennej? Jeżeli masz dużą ilość soli pod ręką, możesz wsypać ją do garnka. Sól powinna doskonale zgasić płomień. Działała ona podobnie na ogień jak piasek.