Zagrożenia mogące powstać przy użytkowaniu gazu wynikają przede wszystkim z braku należytej dbałości o instalację i podłączone do niej urządzenia gazowe. W celu uniknięcia wybuchu gazu i pożaru oraz ograniczenia strat materialnych należy postępować zgodnie w poniższymi zasadami:
- Utrzymywać instalację gazową w dobrym stanie technicznym. Nie dopuszczać do uszkodzeń mechanicznych i korozji
- Gazomierz znajdujący się poza lokalem powinien być zabezpieczony przed dostępem osób postronnych
- Wszystkie odbiorniki gazu powinny być utrzymane w czystości, dobrym stanie oraz eksploatowane zgodnie z instrukcją producenta
- Nie wolno używać kuchni gazowych do ogrzewania pomieszczeń
- Włączone odbiorniki gazu powinny być na bieżąco kontrolowane, chyba że ich konstrukcja jest przystosowana do pracy bez dozoru
- Ciecze i potrawy gotowane na kuchenkach gazowych należy kontrolować, aby nie dopuścić do zalania palników, zgaszenia płomienia i niekontrolowanego wycieku gazu. Po zakończeniu gotowania należy dokładnie zakręcić kurek gazowy
- Nie wolno dopuszczać dzieci do użytkowania urządzeń gazowych
- Właściciel budynku mieszkalnego lub zarządzający budynkiem wielorodzinnym przynajmniej raz w roku powinien wykonać przegląd techniczny i badanie szczelności instalacji gazowej oraz sprawdzić drożność przewodów kominowych i wentylacyjnych. Czynności te mogą wykonać osoby posiadające odpowiednie uprawnienia
- Zabronione jest samowolne wykonywanie przeróbek, napraw instalacji i urządzeń gazowych
- Nie wolno zatykać otworów wentylacyjnych i nawiewnych w pomieszczeniach, w których zamontowane są odbiorniki gazu